Kohteena Vaasan viljasiilot ja ympäristö.

Kävelykierros ja luentoilta rakennusperinnöstä

Pirteässä syksyisessä säässä kierros alkoi Pohjanmaan museolta. Matkan varrella pysähdyimme katselemaan siiloja, Kuntsin modernin taiteen museota, Setterbergin asuntoa, Rantalinnaa (maanmittauskonttori), vankilaa ja viljamakasiinia. Matkaoppaana toimi ansiokkaasti Magdalena Lindroos. Kiitos hänelle tapahtumasta vinkkaamisesta. Olisi mennyt ohi muuten koko tapahtuma. Jokaisesta kohteesta saimme kuulla rakennuksen historista ja nykytilasta.

Viljamakasiini

Kohokohta kävelyn aikana itselleni oli viljamakasiinin sisätiloissa käynti. En ole aikaisemmin päässyt sisätiloihin tutustumaan. Kierros päätyi kasarmialueelle, kasarmi 11 jossa saimme kuulla luentoja illan aiheen tiimoilta. Aiheet ja sisältö olivat erittäin mielenkiintoisia ja itselle jäi muhimaan ideoita joihin palaan tällä sivustolla jossain vaiheessa. Tapahtuma oli avoin ja maksuton kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tapahtuman ohjelma

  1. Kävelykierros 17.30-18.30, lähtö Pohjanmaan museolta.
  2. Puheenvuorot 18.30-20.00, Kasarmi 11 (Kasarmintori 7-9)
    1. Timo Viitala, toimistoarkkitehti Vaasan talotoimeesta, ”Vanhat perinteikkäät rakennukset kaupunkilaisten aktiiviseen käyttöön, esmerkkeinä Kasarmi 11 ja Kuntsi”
    2. Gunilla Lång-Kivilinna, arkkitehti, vanhan puuvillatehtaan rakennusten uusiokäytöistä ja niihin liittyvistä suunnitelmista.
    3. Maria Kurtén Museovirastolta ”Saavutettavia kulttuurihistoriallisia rakennuksia”, ”Tillgängliga kulturhistoriska byggnader”
    4. Marketta Kujala Vaasan kaavoituksesta ”Mitä jos? Tarinoita mahdollisesta tulevaisuudesta”.

Tapahtumasta oli tiedotettu mm. Pohjanmaan tapahtumakalenterissa. Kannattaa seurata kalenteria vastaavien tapahtumien varalta.

Euroopan rakennusperintöpäivä

Pohjanmaan museo järjesti kävelykierroksen ja luentoillan rakennusperinnöstä aiheena vanhojen rakennusten uusi käyttötarkoitus. Euroopan rakennusperintöpäivien teemana on tänä vuonna ”Eläköön rakennus”. Vaasassa on monia hienoja rakennuksia joille on jo nyt saatu uutta elämää kunnostuksen ja uuden käyttötarkoituksen kautta. Käyttökelvottomaksi rapistuneita kohteitakin löytyy aivan liian monta. Harmittava esimerkki on arkitehti Viljo Rewellin 1939 suunnittelema Valkolinna konepajakadun varrella.